Investeringsstrategin i Aktieviking-portföljen är i grunden ganska enkel och kan sammanfattas som utdelningsinvestering. Fokus ligger på stora, stabila företag som med stor sannolikhet kommer att höja sin utdelning år efter år och dessutom har bevisat viljan att göra detta med betryggande historik. Givetvis ska de även inhandlas till ett vettigt pris.
Med det sagt så tillåter jag mig själv att investera maximalt två positioner (1 position = 1 månadssparande) i bolag som egentligen inte uppfyller mina vanliga kriterier. I ett par månader har Compare-IT varit ett sådant bolag. Egentligen tror jag fortsatt på bolaget men tycker mig ha funnit ett ännu mer intressant case i Dividend Sweden. Därför avyttrade jag samtliga aktier i Compare-IT och köpte Dividend Sweden för hela slanten.
Förvisso tycker jag att namnet Dividend Sweden känns lite "B", men affärsmodellen är mycket intressant. Företaget tjänar pengar dels genom att tillhandahålla finansieringslösningar för andra bolag som är onoterade alternativt listade på de mindre listorna som t.ex. aktietorget, first north premier osv. Utöver detta förvärvar Dividend Sweden aktier i andra listade bolag (eller bolag som ska listas), vilket exempelvis kan ske med hjälp av brygglån eller emissionsgarantier.
En stor del av aktierna som Dividend Sweden förvärvar kan sedan delas ut till de egna aktieägarna och därmed hjälpa till med ägarspridningen i bolagen. Som aktieägare i Dividend Sweden blir man alltså per automatik aktieägare i flera andra småbolag via utdelningar. De aktier som inte delas ut kan säljas av Dividend Sweden vid lämpligt tillfälle för att fylla på kassan.
Bolaget har varit listat sedan Q2 2016 och har redan hunnit med att dela ut en imponerande mängd bolag. Under 2017 delade man ut aktier Sensec och Attana. Under 2016 delade man ut aktier i Ripasso Energy och MultiDocker Cargo Handling. Utöver detta har man även lämnat en kontantutdelning.
I år kommer man att dela ut aktier i Vilhemina Mineral AB, Hubory AB och Transfer Jobb AB. Eftersom Dividend Sweden är en så pass frekvent utdelare av aktier får man automatiskt en viss riskspridning i investeringen. Min bedömning av de bolag som har delats ut så här långt är att de flesta är intressanta. Sannolikt kommer jag att behålla de aktier som delas ut ett tag framöver, men det kommer givetvis att bedömas från fall till fall.
Utöver de frekventa aktieutdelningarna har man som utdelningspolicy att dela ut minst 50% av vinsten i kontanter. För tillfället råder det dock björnmarknad bland de mindre listorna och Dividend Sweden har fått stötta några av sina portföljbolag. Detta i kombination med generellt låg investeringsvilja vid nyemissionerna har belastat resultatet tungt och Dividend Sweden går nu med förlust. Man får nog kallt räkna med att det kan dröja ett tag innan de kan börja ge utdelningar i form av kontanter igen.
Jag tror att en investering i Dividend Sweden kan ge god avkastning på lång sikt. Dels kommer aktien i sig själv säkert att ta fart så fort investeringsviljan ökar i smålistorna (när man uppvisar vinst igen). Dels har vi alla bolag som man får via utdelningar, där förhoppningsvis några stycken blir riktiga fullträffar. Ledningen har lång erfarenhet av finansbranschen och jag ser ingen anledning till att vara särskilt orolig för företagets framtid, åtminstone inte just nu.
Med detta sagt vill jag påpeka att Dividend Sweden är det absolut minsta bolaget i Aktieviking-portföljen. Även om jag tycker att företaget är intressant så vågar jag inte gå in med särskilt mycket pengar i dagsläget. Företagen som delas ut är ju också relativt små så att de sammantagna risken är ändå påtagligt mycket högre än i mina övriga investeringar. Men det är ju kul med en lottsedel i portföljen (som dessutom ynglar av sig).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
-
Även om jag föredrar att följa mina bolag via deras årsrapporter så håller jag alltid ett öga på vad som händer varje kvartal. Har det kommi...
-
Inledning Embracer är ett moderbolag som i dagsläget har 8 operativa koncerner under sig. Affärsmodellen går främst ut på att utveckla,...
-
Grunden i värdeinvestering handlar om att skaffa sig en bild av det faktiska värdet i de företag man är villig att investera i, och sedan kö...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar